Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

moordende gasontploffing

Een goede vriend van mij werd brandweerman. Van hem leerde ik hoe groot de collegialiteit en solidariteit onder brandweerlui is. Het ergste wat een brandweerman kan meemaken is het moeten helpen van een collega in nood, nog erger : hem moeten bergen. Vandaag zijn 15 brandweerlui, politiemannen en arbeiders in een zware gasontploffing te Ghislenghien (ned. : Gillingen – een gemeente in Henegouwen tussen Ath en Geraardsbergen) omgekomen en meer dan 100 gewond waarvan velen zeer zwaar. De brandweermannen waren allen van hetzelfde brandweerkorps te Ath…

Ondanks de dramatisch omvang van het ongeval ben ik niet echt verwonderd van de oorzaak… Ik heb zelf in de aannemerswereld gewerkt toen het coax-netwerk in Vlaanderen moest opgewaardeerd worden voor de toepassingen van Telenet. Voor elke gebied waar gewerkt werd moesten de liggingsplannen bij ca. 24 instanties aangevraagd worden (water, electriciteit, spoorwegen, militaire staff, gemeentebesturen,…) Bij sommige instanties moest dit aangetekend gebeuren en kon antwoord 6 tot 8 weken op zich laten wachten. Het werk moest echter gebeuren en er werd vaak al begonnen vóór alle liggingsplannen er waren. Als projectleider ging ik ook steeds naar de technische dienst van de gemeenten omdat deze mensen de plaatselijke toestand het best kennen. Toch is mijn ervaring dat de inventaris en plannen van onze ondrgrondse netwerken zeer lamentabel is. Liggingsplannen waren vaak onleesbare fotocopies van steenoude plannen die dan zelfs vaak niet correct of voldoende nauwkeurig waren. Overgetrokken kabels en andere schadegevallen zijn dan ook schering en inslag. Naar mijn mening is het de allerhoogste tijd dat de overheid ernstige(re) stappen zet voor de opbouw van een centrale plannen-databank van álle netten over het hele grondgebied met gecontroleerde toegang. De technische mogelijkheden zijn er, maar het zal bijzonder veel geld kosten… Maar wat in vergelijking met de schade en het onnoemelijk menselijke leed van de ontploffing van vandaag ? En dan natuurlijk de politiek wil nog…

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.