Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Bevrijding ?

Dezer dagen is er in veel Vlaamse gemeenten veel te doen omtrent “bevrijdingsfeesten“. Immers : het is 60 jaar geleden dat in onze streken (W. Europa) de duitse bezetter terug gedreven werd.
Nochtans zie ik de “bevrijding” niet echt als de inhoud van het woord…
Juni 1944 (D-day) en september voor onze streken, was het begin van het einde van “Wereld-oorlog 2″. Maar wat betekent eigenlijk “oorlog” ?
Als ik de levens van mijn voorouders en aanverwanten napluis ontdek ik schrikwekkend toestanden over verschillende mensen in mijn database !
Mijn grootoom E.H. Hendrik Nijs werd wegens “menslievende hulp aan een neergestorte engelse piloot“, door de duitsers opgepakt in 1942 en gedeporteerd… Tot lang na zijn dood (hij stierf waarschijnlijk in Mauthausen in 1944) hoorde men niets meer van hem. Een schoon-grootneef van mij, pater Jozef Raskin, werd wegens “vaderlandslievend verzet” onthoofd in Duitsland…. Mijn eigen grootvader, Karel Van Briel, werd wegens “diensten aan de bezetter” (voor hem nochtans een opdracht van de “overheid“, t.t.z. de intercommunale electriciteitsmaatschappij) gedurende 2 jaar opgesloten… Zijn vrouw, mijn grootmoeder heeft tijdens de bevrijding vele engelse soldaten onderdak gegeven… Na de oorlog werden zij als “zwarten” bestempeld…
Wat betekent die “oorlog” en die “bevrijding” dan eigenlijk … Ik ben ervan overtuigd dat alle aangehaalde verwanten in hun diepste geweten, goede mensen waren ! Bovendien gesterkt door een zuiver en diep geloof. Zonder oorlog waren hun levens ongetwijfeld anders verlopen. Ze hebben echter in hun overtuiging, en uit wellievendheid voor hun medemensen, verkeerde keuzes gemaakt… Ze hebben het met hun leven bekocht of zijn er mentaal zwaar gehavend uitgekomen.

Meer : genea.renckens.be (klik Actueel – Weblog)

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.