Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Mijn domein gekaapt ?

Bij de lancering van een nieuw toplevel-domein (de laatste letters van een domeinnaam zoals .com, .be en .nl) ging dat tot nu toe meestal gepaard met een lange aanloopprocedure. Zeker voor het .eu-domein was dat zo. .eu is voorbehouden voor bedrijven, organisatie’s en personen uit de Europese gemeenschap en ze moeten daar dus ook wonen of gevestigd zijn.

Vanaf 07/12/2006 was er de mogelijkheid voor overheden om een .eu-extensie aan te vragen, daarna bedrijven en organisatie’s (de zgn. Sunrise 1 en Sunrise 2-periodes) en vanaf 07/02/2007 al de rest, zoals particulieren waar ikzelf dan bijhoorde (de zgn. Landrush-periode).

Ik weet niet meer precies wanneer het geweest is, maar het moet begin 2006 geweest zijn dat ik voor mijn aankomende zaak het domein webcc.eu pre-registreerde bij Combell, een bedrijf dat ik hoog inschat en vetrouw inzake policy op het internet. Ik was toen nog geen zelfstandige en had nog geen ondernemingsnummer, maar ik hoopte dat niemand anders de naam zou registreren… Tijdens de sunrise-periode heb ik regelmatig nagekeken of mijn gewenste domeinnaam niet ingenomen werd door iemand anders. En zelfs in de dagen na 07/02/2007 bleef de naam beschikbaar … Plots stelde ik vast dat de domeinnaam wel geregistreerd was en niet op mijn naam. Enkele dagen later, op 26/04/2006 kreeg ik bericht van Combell dat webcc.eu niet aan mij toegekend werd. Ik moet wel zeggen dat Combell mij vrij snel het bedrag van 89,54 €, dat ik betaalde voor de preregistratie, snel terug stortte op mijn rekening.

Als je de webpagina opvraagt krijg je een rotzooitje van links naar diverse andere dubieuze registrars (bedrijven die domeinen registreren) te zien :

schermafdruk

schermafdruk

Als ik naar de bron-code van de pagina kijk zien we dit :

Het is dus duidelijk dat mijn IP-adres geregistreerd wordt en dat de eigenaar van de website weet dat ik een belgische bezoeker ben. Ze houden dus precies bij hoe dikwijls en door wie naar deze website gekeken wordt.

Op de webpagina zien we ook de groene tekst hostnet.be/registreren [1]. Dit lijkt een hyperlink, maar je kan er niet op klikken. Ik zoek even hostnet.be op en dat lijkt me dan wel weer een “deftig” hosting-bedrijf in Nederland. Iets daarboven kan je wel op de blauw-onderlijnde tekst “Domeinnaam registreren?” [2] klikken, maar die leidt naar een andere website  : www.host4all.eu, een bedrijf dat me onrechtstreeks leidt naar inforbusiness.com.

Ik heb dan ook maar eens uitgezocht wie webcc.eu eigenlijk geregistreerd heeft : het blijkt om het bedrijf Lehigh Basin, Ltd. in Hull, England te gaan met contact : chris.goodwin@lehighbasin.com. Even opgezocht wie eigenaar is van lehighbasin.com : leidt tot een wirwar van bedijven en adressen in USA … Zo kunnen we nog een tijdje verder gaan… Het gaat hier duidelijk om dubieuze bedrijven met brievenbusadressen… En Chris Goodwin zal wel de naam van de kat van de bovenburen zijn 😉

Uiteindelijk heb ik een mail gestuurd naar chris.goodwin@lehighbasin.com met de beleefde vraag of webcc.eu te koop is. Tot mijn grote verwondering kreeg ik enkele uren later al een antwoord… van een zeker RA Ralf Schumacher een advocatenkantoor in Duitsland…
Ook hier weer verwarring alom in de structuur en gegevens van de email : de opsteller is : “RA Ralf Schumacher” <rs@ra-s.eu>, het terugzendadres : <ralf@papertray.eu>. Ralf Schumacher blijkt advocaat te zijn… De inhoud van de mail :

Dear Geert

My client is not at the moment intending to sell the domain name. I will keep your request on record and would contact you should he change his mind in the future – if that is ok with you.

Best wishes,
Ralf

Rechtsanwalt (Attorney-at-law) Ralf Schumacher
Email: rs@ra-s.eu

Kanzlei Ralf D M Schumacher
Technologiepark
Tempowerkring 4
21079 Hamburg, Germany
Tel: +49 (0)40 – 2281 393 00
Fax: +49 (0)40 – 2281 393 09

Ik ben er dan uiteindelijk maar mee gestopt met het uitzoeken van deze malafide rotzooi.

Op de website van EURid vind je de procedures om klacht in te dienen tegen domeinkaping. Ik heb er een aantal verslagen van gelijkaardige gevallen op nagelezen en ik schat dat ik een proces (onder het Tsjechische recht) wel gemakkelijk zou kunnen winnen. De minimum kosten liggen rond de 1.500 € als ik het zonder bijstand van advocaten én in het engels zou doen. Lijkt me toch een beetje veel voor een beginnende zelfstandige als ik… Anderzijds lopen er ondertussen meerdere processen tegen datzelfde bedrijf zodat het mij lijkt alsof de Europese Commisie niet zelf iets moet ondernemen tegen deze praktijk die steeds leidt naar een netwerk van dubieuze bedrijven die klaarblijkelijk in de VS gehuisvest zijn. Interessant om lezen is het proces van Air France tegen dezelfde registra.

Tot slot misschien nog dit voor wie eigenaars van websites wil opzoeken, hierna de enige juiste website :
voor .com : http://www.internic.net/whois.html (onder contract met ICANN)
voor .be : www.dns.be (onder contract met belgische overheid)
voor .nl : www.sidn.nl
voor .eu : www.eurid.eu (onder contract met Europese Commisie)

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.