Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

digitaal familie-archief

Gisteren op een familiefeest ging het over digitale foto’s en hoe je die moet bewaren… Hoe duurzaam zijn CD/DVD, harde schijf, geheugenstick, magneetbanden, etc… Hoe en hoeveel backups moet je bewaren en waar…

De problemetiek is in een aantal opzichten nieuw, maar toch vergelijkbaar met zaken die we in het verleden ook gekend hebben. De media waarop de eerste foto’s (17de – 19de eeuw) werden afgedrukt (negatieffilm, papier, …) behielden niet lang hun kleurtonen, vervaagden en werden onzichtbaar. De techniek evolueerde en de zwart-wit-foto’s sinds de tweede helft van de 19de eeuw zijn ongetwijfeld van de beste kwaliteit en duurzaamheid. Ik heb nogal wat van die foto’s, waarvan velen ingscand, maar de originelen bewaar ik zorgvuldig zoals dat vroeger aanbevolen werd (buiten het licht, droge omgeving,…)

Met digitale foto’s gaan we anders om. We fotograferen nog veel meer, gooien nog meer weg. En slechts de mooisten blijven over. Digitale foto’s worden net zo goed bewaard als de eigenaar er aandacht aan besteedt ! Er bestaat geen tijdloos medium om beeldgegevens op te slaan.  Tekeningen en schilderijen vergen een goed geklimatiseerde omgeving als je ze lang wil bewaren. Bij gedrukte foto’s is dat hetzelfde. Digitale foto’s op zich zijn goedkoop te maken, maar het vergt inderdaad iets om ze goed en ordelijk te bewaren. Er zijn veel vragen omtrent de duurzaamheid van het digitale formaat. Dat valt eigenlijk nog wel mee. Met de huidige stand van de technologie en de inmiddels vastgelegde normen kan je foto’s meestal wel blijven bekijken als de apparatuur (computer, tv, …) beschikbaar is. Het bewaren van het medium waarop ze staan is een zorgenkind. Je ziet niet of het medium nog toegankelijk is. Af en toe moeten de foto’s gecontroleerd of gecopieerd worden naar een ander medium… De opslag van digitale bestanden op een internet-netwerk is m.i. op dit ogenblik geen optie als het gaat over langdurige opslag van familiefoto’s. Je hebt meestal geen zicht op wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit en duurzaamheid op langere termijn. Tevens weet je meestal niet in wiens handen ze komen. Wie kan jouw foto’s – zelfs met wachtwoordtoegang ! – bekijken en gebruiken voor andere doeleinden….

Digitale fotografie is vrij gemakkelijk, maar het langdurig, ordelijk en goed-geducumenteerd bewaren van foto’s en ander beeldmateriaal is er zeker niet gemakkelijker op geworden !

Bewaar steeds het meest originele exemplaar. Als je bvb. een klassieke fotoprint of negatief inscant, bewaar ook steeds het origineel !

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.