Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

geboortedatum van het internet ?

Vandaag meldde radio 1 (Nederland):  het internet bestaat 20 jaar [1]. Op 26 februari ll. meldde radio1 (België): .be bestaat 20 jaar [2]. In Nederland beschouwt men vaak de eerste overzeese email (tussen Nederland en Amerika) als het ontstaan van het internet in Europa [3], …

worldwideweb20

schermafdruk info.cern.ch/www20/

De titel “internet bestaat 20 jaar” is de waarheid geweld aandoen ! Interessant in dit verband is de geschiedenis van het internet (wikipedia). 20 jaar geleden werd aan het CERN (Zwitserland) het begrip WorldWideWeb (aanvankelijk aan elkaar vast geschreven en afgekort als www) geïntroduceerd. Dat was voor engelstaligen moeilijk uit te spreken (double U, double U, double U) en de Vlaamse medewerker Robert Cailliau waarschuwde hiervoor reeds vóór de publicatie. In de volgende jaren werd www (of kortweg web) en internet steeds vaker door elkaar gebruikt. Belangrijk aan het www is dat het, door platform-onafhankelijkheid, mogelijk wordt om netwerken met elkaar te verbinden met eenduidige adressering of naamgeving (url), open protocol-structuur (http) en dat de communicatie volgens een vastgelegde taal (html) verloopt. Deze 3 vormen de technische basis voor de realisatie van het wereldwijde netwerk.

Als we over het internet spreken kan het gebruikte netwerk-protocol een maatstaf van het ontstaan zijn. De eerste tekst voor het internet protocol werd vastgelegd en gepubliceerd door DARPA. Dat is een organisatie van de Amerikaanse Defensie die o.a. het ARPANET realiseerde in 1962. In Europa werd in 1987 beslist om het Europese deel van Usenet (een netwerk voor Unix-gebruikers) om te zetten naar IP (internet-protocol).

Wat me in de nederlandse radio-reportage opviel was dat het fenomeen internet naast enkele andere technologische revolutie’s werd gezet die niet van de minste zijn, nl. de stoommachine en de radio… Misschien wat hoog gegrepen, maar zouden we daar als medium voor informatieverspreiding ook de boekdrukkunst niet naast kunnen zetten ? Of als communicatiemiddel misschien zelfs de uitvinding van het schrift ? De eerste stoommachine kon toch ook niet gebouwd worden als het wiel niet was uitgevonden …

[1] In maart 1989 werkte Tim Barners Lee een voorstel uit voor informatiemanagement voor de universiteiten, verbonden met CERN. Dit werd herdacht op 13 maart 2009 aan het CERN ;

[2]  Pierre Verbaeten, professor aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven registreerde in 1989 de eerste domeinnaam in België. In 2000 werd de domeinregistratie overgedragen aan dns.be.

[3] De Nederlander Piet Beertema ontving op 17 november 1989 als eerste niet-Amerikaan een e-mail nadat het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam op het NSFnet werd aangesloten.

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.