Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Kinderveiligheid !?

Je zal de volgende foto wel herkennen. Een echte ouderwetse dominostekker (verdeelstekker)… Of voor de nog oudere lezers : een “kattekop”.

dominostekker

dominostekker

Ik weet niet hoe oud het ding is… Ik fotografeerde het na het voorval van enkele dagen geleden.

Mijn zoon moest op zijn slaapkamer tijdelijk iets bijzetten aan een contactdoos (stopcontact of “prise”) die al volzat met spullen van hem. Ik gaf hem een “kattekop” en liet hem bezig… Als zoon van een electricien en met een terzake voldoende opvoeding moet ik hem kunnen vertrouwen…

Lang duurde het niet. Niet dat hij op me riep of zo, maar aan het gefrutsel en ingehouden gevloek begreep ik wel dat hij hulp nodig had. “Ga toch maar eens kijken hoe hij bezig is“, dacht ik bij mezelf.

Toen ik z’n kamer binnen kwam, wist ik het onmiddellijk !

Ik heb het hem trachten uit te leggen, maar dat is slechts gedeeltelijk gelukt. Ik denk dat de uitleg meer geschikt was voor “grote mensen”… Ik ga m’n best doen om het te herhalen :
Ons huis, gebouwd na 1976 en reglementair gekeurd volgens de AREI, is volledig voorzien van stopcontacten met kinderveiligheid. Kinderveiligheid : dat zijn de plastic afschermkapjes die aan de binnenzijde van een stopcontact voorzien zijn zodat een kleuter niet met een metalen breinaald in zo’n gaatje kan prikken. Voor de échte niet-electrisch-kundigen : Dit kan de dood tot gevolg hebben ! Nu zijn die dingen op zich goed bedacht, maar ze zijn zodanig uitgevoerd dat een kleuter ook niet met 2 breinaalden tegelijkertijd in die 2 gaatjes kan duwen. Hoe zijn kleuters als ze iets ontdekt hebben… Maar eigenlijk gaat dat toch wel, maar dan moet je de breinaalden heel recht houden en ze precies tegelijkertijd erin duwen. De wetgever ging er echter van uit dat een kleuter zoiets niet kan…

Mijn zoon probeerde de dominostekker in de contactdoos te krijgen. Of beter : wringen. Het lukte niet… Je zal het zeker ook al meegemaakt hebben, want zelfs bij de contactdozen van de betere merken op de Belgische markt is het zo. Hij begon te wringen, en nog meer te wringen. Immers : “Moet kunnen ! Zonder de hulp van papa !” …

Toen ik hem vroeg me de kattekop eens te laten kijken was het al te laat … Op volgende foto zie je hoe de twee pennetjes niet meer even lang zijn… Door “mishandeling” is dit pennetje in de kattekop geduwd. Ze zijn dus niet meer even lang en (zoals de kleuter niet mag) : recht in het stopcontact duwen is niet meer mogelijk !

dominostekker, beschadigd

dominostekker, beschadigd

Moraal van het verhaal : Het belang van de kinderveiligheid ? Of dat kind van 11 dat in sommige zaken al verstandiger handelt dan zijn moeder ? Neen. Liever geen moraal ! Dat de betrokken beleidsverantwoordelijken en raadgevende ingenieurs hun werk maar eens overdoen !

Ik had al eens gedacht om in mijn huis die kinderveiligheden eruit te halen… Bij de 25-jaarlijkse keuring zou ik ze (tijdelijk) terug kunnnen plaatsen… Voor mijn gezinssituatie is dat veel veiliger, maar ben ik dan een voorbeeldig electricien voor mijn kinderen ?

Eén reactie op “Kinderveiligheid !?”

  1. Joris schreef:

    Wisten jullie trouwens dat de naam kattekop van Alexander Kattekop komt, die trouwens van Utrecht was!

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.