Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Zo begin je met roken …

Als je nog niet de volheid van het leven bereikt hebt (35 jaar !) : uitdrukkelijk verzoek om niet verder te lezen, ofwel dit artikel tot het einde aandachtig te bestuderen. Ik wil een tijdsbeeld schetsen en zeker niet aanzetten tot beginnen roken !

Vandaag was ik voor zaken in Zonhoven. Een gemeente die ik wat beter ken omdat ik daar enkele jaren op internaat zat. Van de gelegenheid maakte ik gebruik voor een ommetje langs mijn oude school : weer een fotootje voor mijn panoramio-album.

Toen ik bezig was ontmoette ik daar een bekende : frater Sibrand (Frater van Tilburg). De man zag er uitstekend uit, en wonder boven wonder herkende hij me ook meteen… We haalden herinneringen op en ik kreeg een uitgebreide privé-rondleiding op de plaats waar ik jaren alle lief en leed met mijn makkers deelde ! Bedden staan er niet meer… De slaapzaal is omgebouwd tot klassen met o.a. een virtueel kantoor. De ontspanningsruimte is een keuken geworden en er is een grote sporthal bijgebouwd. De grote verzameling voorhistorische pijlpunten die de gang vulde is overgedragen aan het Gallo-Romeins museum (Tongeren), maar het skelet van de russische vrouw die in WO2 stierf, staat er wel nog. De school is nu ook gemengd. In mijn tijd was Paulien de enige vrouw die ik daar in al die jaren gezien heb… Zij was er werkvrouw en een ongelofelijk goed en lief mens. Tussen haar vele bezigheden had ze ook wel tijd voor een babbeltje met ons. Zij was overigens ook de fiere moeder van de toen nog jonge profvoetballer Georges Leekens.

Tijdens de rondleiding viel me bij het binnenkomen vanaf de speelplaats het bord “rookvrije zone” op. Is deze school dan niet volledig rookvrij ? Ach, het zal voor oud-leerlingen en bezoekers zijn zoals ik…

Toen ik hier in september 1974 binnen kwam was roken “normaal”. De internen mochten roken vanaf het derde jaar. De eerste- en tweedejaars (12-13-jarigen) moesten toestemming hebben van hun ouders. Héél precies weet ik het niet meer maar roken was voor mij in de lagere school al niet onbekend… Mijn ouders hebben me het absoluut afgeraden, maar ik had de vrijheid… Ik vermoed dat ik in het eerste jaar in Zonhoven geen toestemming kreeg van mijn ouders, want er werd stiekum op de toiletten gerookt. Niet plezierig voor de niet-rokers… Maar ook moeilijk te controleren… Ouderen rookten immers ook op het “gemak” omdat dat daar “zo goed smaakte”. Asbakjes, zoals vaak in café’s, hingen er echter niet… Net als vandaag waren er voor- en tegenstanders van het roken. De gevolgen voor de gezondheid waren evenzeer bekend en soms stierf er wel eens een zware roker aan longkanker. Op sigaretten stonden hoge accijnzen, maar maatschappelijk lag het allemaal toch héél wat anders… Een jaar eerder, toen ik nog in het 6de studiejaar zat, kwamen 23 jongens om in de brand van het internaat van het Heilig-Hartcollege in Heusden. Oorzaak was stiekum roken. Ik was ook voorbestemd om naar Heusden te gaan, maar door die ramp kwam ik dus in Zonhoven terecht. Roken in bed vond ik zelf heerlijk, maar op school was het verboden…

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.