Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Vlaams product voor website van Witte Huis

Terecht met trots kondigt de Vlaming Dries Buytaert op zijn blog aan dat het Witte Huis kiest voor Drupal. Drupal is een open-bron-toepassing voor het beheren van websites. Andere grote kleppers die eerder voor Drupal kozen zijn NAVO, NASA, BBC, Sony, Google, Oxfam, Greenpeace. Ook heel wat Vlaamse en Europese bedrijven, verenigingen en zelfs enkele overheden kozen reeds voor Drupal.

Drupal.org schermafdruk

Drupal.org schermafdruk

Dries Buytaert (°Wilrijk 1978) studeerde informatica aan de Universiteit Antwepen en ontwikkelde de toepassing vanaf 2000, aanvankelijk als een soort internet-prikbord. De naam Drupal is een zinspeling op het nederlandse woord “druppel”. Eerst wilde Dries de toepassing “dorp” noemen, maar met het oog op meertaligheid en een vrije domeinnaam op het internet werd het uiteindelijk Drupal.

Drupal is weerom een mooi voorbeeld van hoe open-bron-toepassingen moeten gerealiseerd worden. Dries ontwikkelde de software, gaf het een naam die hij liet registreren en “openbaarde” de broncode. Een hele gemeenschap werkt nu verder aan de verbetering en ontwikkeling van Drupal. Iedereen kan over de code beschikken en er websites mee bouwen. Kennis van zaken is wel vereist en daaraan kunnen – zelfs kleinere – IT-bedrijven dan hun boterham verdienen.

Het is spijtig dat het openbron-concept in onze contreien onvoldoende begrepen wordt. Betreurenswaardig ook dat Dries’ onderneming Acquia onder het Amerikaanse recht is opgericht, aldaar zijn thuisbasis heeft en nieuwe uitgaves van Drupal hun goedkeuring moeten krijgen van de univ’s van Minnesota en Baltimore (beiden USA).

Er zijn voor Drupal wel enkele “vergelijkbare” producten in de open-bron-wereld, maar toch hebben ze elk hun eigenheid. Joomla! (Australisch) leunt inzake concept en functionaliteit (algemeen beheer van website) het meest aan bij Drupal. Typo3 (Deens) is technisch sterk met mogelijkheid voor veel beheerders met diverse bevoegdheden, maar heeft een hoge leercurve. WordPress (USA/Australië) is relatief eenvoudig in het gebruik, maar specifiek gericht op bloggers (schrijvers, fotografen, …). Mediawiki (Duits) is de machine achter wikipedia en beoogt veel informatie door veel gebruikers te beheren.

Drupal is ongetwijfeld sterk geworden door het open karakter (toegankelijkheid voor andere informatici tot de code), maar er zijn andere punten. Het is goed uitgebouwd voor i18n (internationalisatie en localisatie). Tevens is het geschikt voor anderstalige/meertalige websites en kan het ingezet worden met andere karaktersets (Russisch, Hebreews, …) en ook rechts-links-oriëntatie is mogelijk (zoals Arabisch). Zou Dries’ afkomst van de multiculturele Antwerpse buurt daar in meespelen ?

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.