Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Journalistiek laboratorium

Vandaag startten enkele entoesiaste, maar werkloze journalisten met een lovenswaardig initiatief : www.werktitel.be. Ondertitel van de website is : “Journalistiek laboratorium”. Het is een professioneel-journalistieke groepsblog.

werktitel_schermafdruk

www.werktitel.be, schermafdruk 15/10/2009

De nieuwe media, in het bijzonder het internet, leggen reeds jaren een zware druk op de gedrukte media. De verantwoording voor dit experiment door hoofdredacteur Georges Timmerman is allicht een betere benadering : goede journalistiek lijdt steeds meer onder commerciële en politieke invloeden. Dit is een maatschappelijk gegeven dat ik kan bijtreden ! In onze samenleving wordt steeds meer en steeds verder alles gecommercialiseerd en financiëel gewogen. Eerlijke, belangeloze inzet en engagement worden als afwijkend, als marginaal gezien.

Onbezoldigd vrijwilligerswerk als experiment is voor dit groepje doorwinterde journalisten een gewaagde sprong. Maar toch bijzonder moedig ! Ons overgecommercialiseerde media-landschap heeft nood aan objectiviteit en onafhankelijkheid … De gedrukte media (binnenlandse pers) kan hier steeds minder aan tegemoet komen. Ook de wijze waarop de krantengroepen het internet gebruiken is niet altijd zo gelukkig… Zelf heb ik slechts sporadisch een krantenabonnement, maar ik koop wel regelmatig één of meerdere kranten en/of opiniebladen. De internetpublicatie’s met abonnementstoegang storen me vaak als ik vlug eens wil kijken hoe een bepaalde uitgeversgroep over een bepaald onderwerp bericht. Het is voor de uitgevers ook niet gemakkelijk om op het internet correct vergoed te worden voor hun publicatie’s. Oorzaak daarvan is zeker ook nog steeds het gebrek aan betrouwbare en goed verspreide systemen voor micro-betalingen op het internet. Advertentie’s zijn té vaak het commerciële alternatief.

Ik kijk uit naar de verdere evolutie van werktitel.be …Aan de journalistieke bekwaamheid van de redacteurs denk ik dat we niet moeten twijfelen. Het financiëel staande houden in deze overgecommercialiseerde wereld is ongetwijfeld een moeilijker opgave. Alvast veel succes voor de initiatiefnemers !

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.