Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Vrijheid en mobiliteit

Misschien klinkt het vreemd voor niet-Belgen, maar in België wordt er onder vrijheid andere dingen verstaan dan vrijheid van reizen (zich verplaatsen). In die zin zijn Belgen (behoudens de uitzonderingen) verplicht te gaan naar de plaats die de overheid beveelt. Een regel die (sinds de opschorting van de dienstplicht) nog slechts beperkt wordt toegepast. Een andere regel : Als “uitkeringsgerechtigde werkzoekende” ben je verplicht om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Lijkt me nogal logisch, niet ?

Ik kreeg een brief waarin stond dat ik me 2 dagen later op een welbepaald uur moest aanmelden in een kantoor. Het kantoor lag in een naburige gemeente op een kleine 20 km van mijn woning. De brief vermelde bovenaan duidelijk “uitnodiging”. Iets verder stond iets als ¨: “u bent verplicht zich aan te melden”. Voor : “een gesprek van 10 minuten”.

Tja, ik heb vele jaren een bedrijfswagen ter beschikking gehad, maar op die dag zal ik mijn vrouw dan maar weer eens naar haar werk brengen en halen met onze auto (weer zo’n 2 x 2 x 12 km). Of ik ga met de bus naar dat kantoor… ook al extra onkosten en door de ongelukkige uurregeling méér dan 3 uur van huis…. De fiets zou ook nog kunnen : in de gietende regen en met mijn huidige fysiek op mijn krammikkelige fiets is die inspanning minstens dubbel zwaar … Ik solliciteer toch ook niet voor brandweerman, soldaat of daklegger. Als ik met de bus of de fiets ga moet ik zeker ook nog kinderopvang voorzien. Het is immers herfstvakantie. Weer extra onkosten, tijdverlies en/of andere mensen mobiliseren… Het is niet de eerste keer dat ik voor een dergelijk gesprek van 10 minuten opgeroepen wordt. Je krijgt een vacature aangeboden of men wil weten hoe en hoeveel je solliciteert.

Ik contacteerde de dame die als contactpersoon vermeld stond. Of de zaak niet telefonische en per post geregeld kon worden ? Of dat we elkaar in mijn woonplaats konden ontmoeten ? Eventueel kon ik haar zelfs thuis ontvangen. Ze stelde een andere locatie voor in een naburige stad, maar die was al bijna even ver… Het ging over een werkaanbieding, maar ze kon of mocht me telefonisch niet vertellen over welke functie of welk bedrijf het gaat.

Ik heb mezelf en mijn gezin dan toch maar in alle bochten gewrongen en ben op de oorspronkelijke “uitnodiging” ingegaan. De vriendelijke, maar weinig geïnteresseerde dame overhandigde me de begeleidende nota’s en gaf de bijhorende uitleg. Ze bevatten het adres van het bedrijf, een korte functie-omschrijving en hoe je moet solliciteren.

Ik ben al blij dat het bedrijf zich in mijn buurt situeert (zelfs dichterbij dan het kantoor waar ik me moest aanmelden), want de regel is dat je werkaanbiedingen tot 80 km niet mag weigeren. Brussel en Antwerpen liggen wat dat betreft net binnen dat bereik, maar vergen beiden ca. 3 uur reistijd per dag ! Inzake mobiliteit mogen ze me dan liever Luik, Maastricht of Aken voorschotelen… Maar voor die steden is het aangehaalde kantoor niet bevoegd…

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.