Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Windows 7

Microsoft, dat het populaire besturingssysteem Windows onder haar producten heeft, wordt door economen als een technologiebedrijf gezien. In de loop der jaren heb ik echter zeer weinig vernieuwende technologien gezien bij Microsoft. Het bedrijf is groot geworden met het opkopen van technocraten : mensen en bedrijven die technologie rijp kunnen maken voor het volk, zeg maar de markt of het publiek.

cartoon windows logo

Windows logo

Microsoft is eerder een marketingbedrijf : het beheerst de kennis om een product te verpakken en te verkopen. (Grafische) vormgevers zijn ook heel belangrijk, maar die zijn tegenwoordig overal te koop. Windows is geen innovatie van Microsoft ! Het is gebaseerd op GEM, een grafische besturingssysteem dat te weinig auteursrechterlijke en commerciële bescherming genoot, en op straat voor het oprapen lag.
De eerste stabiele Windows dateert van de 90-jaren en had als versienummer 3.11. Versienummers zijn echter niet populair en de volgende producten kregen jaarnummers : 95, 98, 2000. Parallel daarmee zag Microsoft de noodzaak van een netwerkversie voor bedrijven. Dat was in de periode dat Bill Gates het internet nog een “hype” noemde. NT (Network Technology) werd deze Windows-versie gedoopt, maar enkele jaren later werd het herdoopt naar XP. Waar die laatste afkorting voor staat heb ik nooit goed begrepen… X werd toen in de marketing vaak gebruikt voor Extended. Laten we zeggen dat dit product een versie van NT was met wat extra toeters en bellen. In de christelijke wereld staan de griekse letters Chi (χ) en Rho (ρ) voor de initialen van Christus De Gezalfde, vaak genoteerd als XP. Maar we zullen toch maar niet gaan denken dat die amerikaanse marketing-bollebozen door hun geloof gedreven worden… Of toch ?
Nog boeiender vind ik de (voorlopig !) laatste productcode van Windows, nl.: 007. Het zou sinds 3.11 opnieuw een versienummer kunnen zijn die men op het publieke front gaat gebruiken… Ofwel een volgnummer, zoals ooit van een veiligheidsagent die een lang leven moest meegaan… Voor het gemak van de mensen : laat de leidende nullen wegvallen. Ongetwijfeld worden de bedenkers deze keer wél gedreven door hun (bij)geloof, maar dan in het product zélf !
Ik kijk met spanning uit naar hoe Microsoft vanaf nu zal omgaan met de overvloed aan veiligheidswaarschuwingen die de Windows-gebruikers steeds opnieuw moeten geruststellen dat ze met een veilig product werken…

Microsoft, dat het populaire besturingssysteem Windows onder haar producten heeft, wordt door economen als een technologiebedrijf aanzien.
In de loop der jaren heb ik echter zeer weinig vernieuwende technologie gezien bij Microsoft. Het bedrijf is groot geworden met het opkopen van technocraten : mensen en bedrijven die technologie rijpe kunnen maken voor het volk, zeg maar de markt of het publiek.
Microsoft is een marketingbedrijf : het beheerst de kennis om een product te verpakkenen te verkopen. (Grafische) vormgevers zijn ook heel belangrijk, maar die zijn ook overal te koop.
Windows is geen innovatie van Microsoft ! Het is gebaseerd op GEM, een grafische omgeving die te weinig auteursrechterlijke en commerciële bescherming genoot, en die op straat voor het oprapen lag.
De eerste stabiele Windows dateert van de 90-jaren en had als versienummer 3.51. Versienummers zijn echter niet populair en de volgende producten kregen jaarnummers : 97, 98, 2000. Parallel daarmee zag Microsoft de noodzaak van een netwerkversie voor bedrijven. Dat was in de periode dat Bill Gates het internet nog een “hype” noemde. NT, Network Technology werd deze Windows-versie gedoopt, maar enkele jaren later werd het herdoopt naar XP. Waar die laatste afkorting voor staat heb ik nooit goed begrepen… X werd toen in de marketing vaak gebruikt voor Extended. Laten we zeggen dat dit product een versie van NT was met wat extra toeters en bellen.
In de christelijke wereld staan de griekse letters Chi (X) en Rho (P) symbool voor de Christus Koning.

Eén reactie op “Windows 7”

 1. Karel schreef:

  Hoi Geert,

  Fijn altijd die bedenksels van jou te lezen, vandaar dat ik af-en toe eens ga kijken of er nieuwe dingen staan.

  XP is eigenlijk ook een alliteratie op Extreme Programming (ook XP genoemd). Extreme programming is een SW ontwikkelcyclus die eruit bestaat dat eerst de test wordt gedefinieerd en dan de functie zelf. Op die manier kan je heel snel en flexibel in een innoverende omgeving ontwikkelen. Nadeel is dat je nooit volgens een vooraf gedefinieerde specificatie werkt. Vooral overheden en grote bedrijven kunnen daar moeilijk mee overweg. Vandaar dat het tot op heden een weinig gebezigde ontwikkelmethode is. Meer info op http://nl.wikipedia.org/wiki/Extreme_Programming

  Om Extreme programming te kunnen, moet je eerst gestructureerd kunnen werken. Als gestructureerd werken ingebakken is in de programmeur, dan pas kan hij de procedures er rond loslaten en is de programmeur rijp genoeg om de traditionele procedures (waterval model, SASD, …) aan de kant te zetten en Extreme te programmeren. Extreme programming komt erg ad hoc over, maar, als het goed gebeurt, is het alles behalve ad hoc. Ik denk echter niet dat ze bij Microsoft Extreme Programming gebruikt hebben om Windows XP te ontwikkelen. Gestructureerd werken lijkt me niet echt de kwaliteit van Microsoft. 🙂

  Hoop dat het helpt.

  Groetjes,
  Karel.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.