Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Abortusweg

Vroeger waren de wegen vaak in een betere staat. Dat komt allicht omdat de verharding meestal nog niet zo oud was, maar zeker ook omdat ze minder intens gebruikt werden. Zo’n 20 jaar geleden werd begonnen aan de volledige heraanleg van de autosnelweg Luik-Antwerpen. Ironisch daarbij is dat deze weg het ongelukkige volgnummer A13/E313 heeft. De initiële aanleg van deze autosnelweg was al een moeilijke klus omdat hij dwars op de geografische hoogtelijnen ligt en veel riviertjes kruist. Wegens de slechte staat werd hij in de 70-er en 80-er jaren smalend de abortusweg genoemd.

Laat het onderhoud van onze wegen te wensen over ? Ik weet het niet. Opvallend is wel dat schade aan de wegen ten gevolge van weersomstandigheden vaak uitgebreid de media halen. Ook dat is allicht een gevolg van het intensere gebruik en het feit dat veel meer mensen met de gevolgen geconfronteerd worden. Voor het preventief onderhoud van de wegen is er geen aandacht in de media als het geen hinder veroorzaakt.

Onderhoud van wegen is belangrijk en kost nu eenmaal geld. Wegen van hoge kwaliteit vergen minder onderhoud, maar meer geld bij de (her)aanleg. Speciale constructie’s in wegen om het verkeer in goede banen te leiden en te begeleiden (observatie en signalisatie) kosten ook geld.

Bij dit alles had ik het nog niet over de veiligheid. Goed onderhouden wegen zouden veiliger moeten zijn áls de weggebruikers ze verstandig gebruiken. Vooral “aangepaste snelheid aan de omstandigheden” is cruciaal. En daar wringt het schoentje stevig ! De laatste decenia is er ontzettend veel geïnvesteerd in verkeersremmende infrastructuur, controle-apparatuur, enz. Daarbij werd educatie ronduit stiefmoederlijk behandeld ! Als je eens je kennis en kunde bewezen hebt, meestal op je 17de of 18de, krijg je je rijbewijs. Van systematische bijscholing en verkeerseducatie is geen sprake op wat goed bedoelde affichecampagnes en niet-populaire tv-spotjes na. De overheid steekt liever haar geld in verkeersdrempels (hoe ontstond ook weer een abortusweg), flitspalen (= goudmijntjes), ronde punten (je wordt er zelfs zonder alcohol draaierig van), en asverleggingen (als fietser huiver ik als er toevallig ook een auto aankomt). Het doet me denken aan een vriend-ambulancier die ernaar hunkert om eens de Minister van Verkeer in zijn ziekenwagen te krijgen. Dat zou pas iets zijn : hem/haar alle verkeersremmers in het land laten voelen alvorens naar het ziekenhuis te rijden. Als ze dan toevallig ook nog zwanger is, zal ze perfect de vroegere bijnaam van de A13/E313 begrijpen.

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.