Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Brief van/aan een moeder

Iedereen met een email-adres krijgt wel eens van die verhalen doorgestuurd. Bij mij verdwijnen ze meestal snel in de prullenbak, maar dit vond ik met de actualiteit van vandaag toch treffend. Het is een brief van een Belgische moeder aan een Marokkaanse moeder, na het zien van het televisiejournaal. Mijn correspondente is een dame op leeftijd van bij ons. Ze bracht een groot deel van haar leven door als ontwikkelingswerkster in de Maghreb, en weet dus best wel wat van de culturele verschillen en gelijkenissen met onze regio’s.


Geachte mevrouw,

Ik zag uw hevig protest voor de tv-camera’s tegen de overplaatsing van uw zoon van de gevangenis in Aarlen naar de gevangenis van Leuven. Ik heb u horen klagen over de afstand die u nu scheidt van uw zoon en de moeilijkheden die u hebt met de verplaatsing om hem te gaan bezoeken. Ik zag ook al de berichtgeving in de media door journalisten en verslaggevers over andere moeders in dezelfde situatie, zij worden verdedigd door diverse organisaties voor de verdediging van de mensen-rechten, enzovoort.

Ik ben ook een moeder en ik begrijp uw protesten en uw ontevredenheid. Ik wil me aansluiten bij uw strijd omdat, zoals u zal zien, er ook een grote afstand is die mij scheidt van mijn zoon. Ik werk, maar verdien weinig en heb dezelfde financiële moeilijkheden om bij hem op bezoek te gaan. Met veel moeite geraak ik bij hem op zondag, want ik werk elke dag van de week, ook op zaterdag en ik heb ook nog andere familiale verplichtingen met mijn andere kinderen.

Mocht u het nog niet hebben begrepen, ik ben de moeder van de jongen die door uw zoon gruwelijk werd vermoord in het benzinestation waar hij ‘s nachts werkte om zijn studies te kunnen betalen en zijn familie te helpen. Ik ga hem volgende zondag bezoeken. Terwijl u uw zoon in uw armen neemt en een knuffel geeft, zal ik enkele bloemen leggen op zijn bescheiden graf op het stadskerkhof.

Oh, bijna vergeten, u kan gerust zijn, de staat houdt een gedeelte van mijn schamele salaris in om de nieuwe matras voor uw zoon te betalen, omdat hij de vorige twee verbrandde in de gevangenis waar hij zijn straf uitzit voor de gruwelijke moord die hij pleegde.

2 reactie's op “Brief van/aan een moeder”

 1. Jessie schreef:

  Fijne ontwikkelingswerkster die deze (verzonnen) haatmail helpt verspreiden. Of heeft u er dat ook maar bij verzonnen?

 2. eberhard schreef:

  Geachte Mevrouw ,

  het is ons een raadsel waar u die wansmakelijke ‘brief’ gevonden hebt.
  Volgens ons is dit puur verzinsel. Een dergelijke brief circuleert inderdaad op talloze fora in allerlei varianten, en lijkt ons ingegeven door racisme. Noch min noch meer.
  U mag ervan uitgaan dat dit helemaal uit de duim gezogen is.

  Met vriendelijke groet,
  De redactie

  Auguste Reyerslaan 52, 1043 Brussel
  Tel.: 32(0)2-7413111 – Fax: 32(0)2-7353704

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.