Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Grensverleggende appels

Apples

Apples

Het lijkt wel of Apple een aardbeving achter de rug heeft… Over de doden natuurlijk niets dan goeds : Steve Jobs verdient het om geëerd te worden. Toch zijn er vragen : heeft hij de wereld veranderd, of is de wereld ná zijn dood veranderd. Een antwoord geven op die laatste vraag is gewaagd, gezien hij pas in oktober overleed.

Mijn eerste les informatica kreeg ik op een TRS80. Onze school had nog niet veel computers, maar toch al zeker twee : de eerdergenoemde en een Apple. Voor onze eerste les moesten we beginnen op de TRS80 omdat wij technische scholing volgde. de TRS80 bestond uit meerdere delen : iets als een televisie (beeldscherm), iets als een typemachine (toetsenbord) en een “zwarte doos” (dé computer). Waarom we pas later op de Apple mochten werken, weet ik niet. Er stond er maar één, en waarschijnlijk was het de leraar zijn “persoonlijk” toestel. Wel opvallend : die Apple-computer was een witte doos, de dozen van de TRS80 waren allemaal zwart.

Zo’n 25 jaar later was ik in een Apple Center, een gebouwtje vol Apple-apparatuur. Er werkten een aantal mensen die ervoor zorgden dat de apparatuur bij de juiste man of vrouw geraakte. Ik was er voor een bespreking met een 3-tal mensen. Alles verliep vlot, maar toch werd het project door Pieter-Jan, de chef van het gezelschap, vroegtijdig stopgezet. Hij leek me – net als Jobs – een gedreven, visionair man. Maar ook keihard, en weinig geliefd bij zijn personeel.

Het internet is ontstaan door een aantal technologieën en vernieuwende ideeën samen te voegen. Eerst waren er de netwerken, toen de extra- en intra-netten. Daarna gingen al die netten internationaal : het internet was geboren. Alhoewel meerdere internetten mogelijk zouden zijn, wordt algemeen aanvaard dat er slechts één is, en dat niemand daarvan de eigenaar is. Zie ook :  .vlaanderen.

De jaren ’90 waren cruciaal voor de doorbraak van het wereldwijde web (= www of internet). Bill Gates, een generatiegenoot van Steve Jobs, verklaarde in die periode dat internet slechts een hype was, en dat zijn bedrijf (Microsoft) daar niet aan zou meedoen. Was Gates toen even visionair als Jobs ? Ik geloof niet dat het internet een hype is…. Wel bikkelharde werkelijkheid en “big business”.

Jobs is gestorven aan een slepende ziekte. Gelukkig heeft hij nog een 5-tal jaren gehad om zijn geliefde appeltje te vrijwaren… Ca. 1980 begon hij met zijn “witte doos”. Later maakte hij die zwart en vermenigvuldigde ze… Vandaag kent de hele wereld zijn iProducten. Overduidelijk is dat Jobs de grenzen van het menselijk kunnen verlegd heeft, maar of dat voor of na zijn dood was, zal de geschiedenis uitwijzen.

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.