Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Jef Renckens tijdens de Groote Oorlog

Jef Renckens als soldaat

Jef Renckens als soldaat

Er zijn dezer dagen weer heel wat herdenkingen van De Groote Oorlog. Mijn grootvader, Gerard Jozef Renckens, was als soldaat aan het IJzerfront en hield er een notitieboekje bij. Daardoor kunnen we vrij goed reconstrueren waar en wanneer hij verbleef. Onderstaande tekst is een herwerking door mijn vader Staf Renckens, zoals gepubliceerd in het stamboomboek “Renckens” in september 1981. Onderaan een beknopt overzicht van de levensloop van mijn grootvader.

Op 1 augustus 1914 werd hij gemobiliseerd voor de Groote Oorlog. Twee maanden heeft hij gekampeerd in ’t veld tussen de forten van Walem en St.-Katelijne-Waver. Dan was er een Duitse aanval en moest men terugtrekken naar Duffel, Lint en zo naar Lier. Aangezien Lier totaal verwoest was, vertrok men naar Berchem en 4 dagen later kwamen ze in de kazerne St.-Joris te Antwerpen, waar de Duitsers hen opnieuw onder vuur namen. Samen met de andere soldaten marcheerde hij van Antwerpen naar St.-Gillis-Waas, waar ze de trein naar Oostende namen. Van Oostende ging de tocht naar Nieuwpoort, De Panne en zo naar Rosendael bij Duinkerke. Er werd tijdens deze tocht meer onder de blote hemel geslapen dan onder een dak. In Duinkerke werden ze ingescheept : ze verbleven 4 dagen zonder eten of drinken, uitgezonderd wat droge biscuits en zeewater op een schip. Terug aan land ging de tocht te voet naar Ardres bij Calais. Na een paar maanden kwam hij terug naar België In Houtem bij Veurne om wegen te herstellen. Het was winter, ze waren slecht gekleed en slecht geschoeid. Doornat kwamen ze ’s avonds terug en kropen dan met natte klederen in ’t stro. Later ging de tocht een 600 km meer zuidwaarts naar het Camp du Ruchard en na enkele maanden keerden ze terug naar Gravelines bij Calais en vandaar terug naar het front in Alveringem bij Lampernisse. De 7 oktober 1915 vertrok hij naar Vinkem om daar de 4de divisie te gaan aflossen in Wulpen bij Veurne. Daar hebben ze loopgrachten gegraven bij Ramskapelle. Vandaar ging de tocht naar Westvleteren waar ze de 23 mei 1916 toekwamen. De 20 december 1916 vertrok men naar Wip, ongeveer een half uur dichter bij het front. Na een rustperiode in Leisele van een maand, vertrok hij de 11 maart 1917 terug naar het front in de omgeving van Lo. De 5 mei 1917 ging hij opnieuw met verlof naar Ghyvelde, en vanaf 14 mei 1917 naar De Panne. De 16 juni 1917 ging hij terug naar het front in de omgeving van Beveren. Hij ging voor de tweede maal naar Lourdes van 17 juni 1917 tot 29 juni 1917. De 1 juli 1917 ging de tocht van Beveren naar Hoogstade, de 5 juli verder naar Hondschoote. De 8 juli vertrok men naar Alveringem en St.-Rijkers. Van 9 november 1917 tot 23 november 1917 ging hij voor de 3de maal naar Lourdes, samen met Leonard Stevens en Joseph Voets. Van 17 maart 1918 tot 30 maart 1918 ging hij opnieuw naar Lourdes. Tijdens zijn afwezigheid was de batterij verhuisd naar Stavele. De 9 april 1918 vertrok hij Van Stavele naar Hondschoote, en de 15 april 1918 naar Wip. De afdeling was ingekwartierd tussen Westvleteren en Krombeke. De 19 juli 1918 vertrok hij naar Wip en de 1 augustus 1918 naar Nieuwpoort. Hij was gehuisvest in de Villa Les Mésances tegen Villa Keita. De afdeling logeerde in St.-Idesbald. De 24 september 1918 vertrok hij naar Eikhoek, waar men zich klaar maakte voor het offensief. Dan rukten zij op naar het front. Hun stelling was ten N.O. van Ieper in Wieltje.
De 28 september 1918 om 4 uur begon de aanval. Om 7 uur ’s morgens waren ze reeds in Passendaele. De 2 oktober 1918 waren ze met hun geschut al voorbij Moorslede, maar toen begonnen de Duiters met gas te schieten. Jef werd erg verbrand aan handen en lichaam, doordat een gasgranaat op een meter afstand van hem ontplofte. Er waren een dertigtal soldaten blind geworden door het gas. Zij werden overgebracht naar ’t hospitaal Cabour. Daar verbleef hij 13 dagen en werd naar Bray-Dunes overgeplaatst, daarna naar Calais en verder naar Portbail. Daar werd hij verzorgd tot 27 november 1918. De oorlog was toen al voorbij vanaf 11 november 1918. Zijn militaire dienst was pas beëindigd de 14 april 1919.
De 6 mei 1919 ging hij terug werken bij de Spoorwegen in de werkplaatsen te Kuringen-Hasselt.

Beknopte levensloop

  • 12/08/1885 : geboren
  • vanaf ca. 1898 : werkzaam bij boeren op ’t Hoxent
  • 10/03/1906 : NMBS (spoorwegen)
  • 01/10/1906 – 31/12/1909 : dienstplicht, 18ième batterie à chaval te Mechelen
  • 01/09/1911 : Luikse staalindustrie (arbeidsongeval op vrijdag 13/10/1911)
  • 01/08/1914 : mobilisatie
  • 06/05/1919 : NMBS (spoorwegen)
  • 06/04/1921 : huwelijk met Leen Deckers
  • 01/09/1934 : vervroegd pensioen wegens oorloginvaliditeit
  • 31/07/1964 : overlijden

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.