Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof

Geert Renckens

informaticus – genealoog – fotograaf – auteur – vader – filosoof
blog.GeertRenckens.eu

Hoe zou het met Rubens zijn ?

Neen, het zal in dit artikel niet gaan over de vele mensen met de familienaam Rubens die in mijn streek wonen. Dat is nabij de vallei van de Maas in Liège en Limburg. Wel zal het gaan over een zekere Peter-Paul waarvan men niet weet waar en wanneer hij geboren is. Vermoedelijk was dat in 1567 of 1577 in Keulen of Antwerpen of daartussen. Zijn voorouders waren diplomaten, maar Pieter Paul koos er voor om zijn omgeving in beeld te brengen met tekenen en schilderen.

Hij werd begraven in een grafkelder te Antwerpen. Grafkelders bevatten meerdere lichamen en die van Pieter-Paul werd later overgebracht naar de Sint-Jacob de Meerderekerk te Antwerpen. De grafkelder werd al enkele keren geopend ; de laatste keer op 16 april 2018 in aanwezigheid van Jean-Jacques Cassiman. Cassiman is professor in de genetica (geneeskunde) en de genealogie (stamboomonderzoek). Hij toonde eerder aan dat alle personen met de naam Cassiman en Cassimon bloedverwanten zijn.

Ik schreef mee aan de wikipedia-pagina van Pieter Paul Rubens. Wikipedia is een wetenschappelijk naslagwerk en het zou interessant zijn als er een pagina aangemaakt wordt over deze grafkelder. Ze kan dan doorverwijzen naar alle personen die er in begraven liggen en een pagina op wikipedia hebben.

Van alle mensen met de familienaam Rubens die er vandaag zijn, is er geen enkele die in de mannelijke lijn van Pieter Paul Rubens afstamt. Zijn mannelijke stamlijn was al na enkele generaties uitgestorven.

grafkelder met Pieter Paul Rubens (Hendrik Frans Schaefels, 1855)

Reacties zijn gesloten.

© De teksten, afbeeldingen en media in dit document zijn auteursrechtelijk beschermd door nationale en internationale auteursrechten en mogen zonder voorafgaande toelating onder geen enkele vorm worden gepubliceerd of gebruikt. Citeren kan mits vermelding van auteur en datum en verwijzing naar de website blog.GeertRenckens.eu.